Si bé inicialment el taller fundat per Joaquim Vayreda, Josep Berga i Boix i Valentí Carrera es trobava ubicat en uns baixos llogats al carrer Llibertat, ben aviat l’empresa es va consolidar i l’any 1890 es va iniciar la construcció del nou edifici que hauria d’acollir la seu definitiva de la societat i la residència de Marian Vayreda i la seva família.
L’edifici, projectat per l’arquitecte modernista Joaquim Codina i Matalí, és d’estil neogòtic i inicialment constava de planta baixa, soterrani i dos pisos superiors destinats a habitatge, tot i que més endavant s’hi van afegir diverses ampliacions.
La planta inferior es va estructurar a partir de les necessitats del propi procés de producció de les imatges; acollia també el taller de fusteria, el d’escultura i el magatzem d’embalatge.
A la planta baixa, i separats pel pati i l’entrada de carruatges, s’hi trobaven el dipòsit de motllos, la farga, la sala de buidats, la sala de retoc, el dipòsit de material i un petit laboratori d’elaboració del cartró fusta, així com el despatx, la sala d’exposició i la porteria de l’edifici.
La primera planta va ser la residència del matrimoni Vayreda i els seus set fills. Era la part més luxosa de l’edifici, amb paviments de mosaic, acolorides vidrieres emplomades, motllures i delicats treballs d’ebenisteria, i fins i tot comptava amb un oratori privat dedicat a la Sagrada Família.
A l’exterior, destaquen especialment les motllures que decoren la barbacana i els finestrals, amb arcs conopials i fulles de card, i el conjunt d’escultures integrades als pilars del pati i al portal d’entrada. Al centre de la façana principal hi podem veure la imatge de l’empresa, realitzada per l’escultor Celestí Devesa: el relleu d’un àngel que amb les mans i les ales embolcalla l’escut que conté el nom del taller.
Més avall, a l’alçada del primer pis, hi trobem un marc rectangular en el qual antigament es podia llegir Vayreda y Cía.