Introducció
Artesania és pensar, imaginar, crear, expressar, formalitzar, materialitzar, recrear, transformar, auxiliar, fer gaudir, commoure, emocionar.
L’artesania és sensibilitat i creativitat, és l’expressió d’un valor cultural amb una singularitat conferida per la intervenció personal de l’artesà.
L’ésser humà va adonar-se de la possibilitat de treballar amb els materials naturals que l’envoltaven per transformar-los en alguna cosa diferent, més útil o significativa. Els artesans han sabut conjugar els oficis tradicionals amb el desenvolupament de tècniques innovadores i la utilització de materials nous. Però l’artesania va ser i segueix sent una interacció entre un individu i una matèria primera.
El resultat, peces que irradien la màgia de la seva creació. Obres que esdevenen un clar exemple d’una artesania contemporània més conceptual que aposta per la qualitat, l’excel·lència, la creativitat i el disseny. Peces que fan present l’evolució dels oficis, les diferents combinacions de la matèria primera, així com l’experimentació en la reutilització i el reciclatge de materials.
De la tradició artesana a la innovació contemporània
RELARTS presenta, cara a cara, mitjançant un diàleg agosarat i suggeridor, l’artesania del passat i la creació contemporània. Tradició, història i immutabilitat enfront d’ innovació i canvi.
Les peces o instal·lacions que es mostren sintetitzen tant les variades tècniques, com els motius d’inspiració més freqüents en les produccions artesanes del nostre país al llarg de la història. Aquí, cada obra és irrepetible i ha nascut gràcies a la creació única d’un home o una dona d’ahir o d’avui. Tresors vivents, mostra d’un treball excepcional que permet conrear i preservar les arts i els oficis en el nostre país.
Us convidem a experimentar i descobrir l’especial sensació que suscita la contemplació de cadascuna de les peces. És a dir, a transcendir allò inert que els és inherent, la matèria primera (argila, plata, seda, coure, etc.), una transcendència que sols s’esdevé quan intervé el pensament de la mà de l’artesà. Només així prenem consciència del procés intel·lectual que hi ha implícit en l’obra acabada.
Conclusió
El diàleg directe, cara a cara, entre present i passat, necessàriament ha de reforçar un futur ple d’objectes meravellosos, de vegades útils, de vegades no, però sempre extraordinaris.
Per què dipositem, sense cap mena de recança, valors de qualitat, excel·lència, admiració, virtuosisme, etc. sobre la peça antiga i en canvi no ho fem sobre la contemporània? Aquesta frontera és la que us hem convidat a creuar: volem fer visible el que avui és l’artesania, la qual enfonsa les seves arrels en els valors de les obres, la saviesa dels oficis i les tècniques de fa milers d’anys, Igual com passa amb la música, en què les mateixes notes musicals, ordenades de diferent manera i confrontades en el temps, esdevenen una nova simfonia.
Direcció
Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya i Judith Camps
Comissariat
Javi Palomo
Coordinació
Eduard Bech, Laura Constansó i David Places
Disseny expositiu
Espai Androna
Disseny gràfic
Enserio
Muntatge expositiu
LlB Fusters
Comunicació
Marc Riera
Traduccions
Dustin Langan i Carlos Mayor