Si per alguna cosa ha d’identificar-se l’art del tombant de segle és per la revolució de caràcter visual i tecnològic en la manera de percebre i comunicar que van suposar la fotografia primer, i el cinema immediatament després. En tots dos casos es tracta de màquines de veure, que impliquen una forma inèdita de pensar la realitat, d’inventar-la per tant i de transformar-la a continuació.
Volem descobrir la manera com el cinema va influir en l’obra de Berga i Boada així com també en la d’altres pintors garrotxins i catalans. De quina manera, fotografia i cinema, són rebuts i interpretats, com aquests procediments són desxifrats i assimilats pels artistes i intel·lectuals de principis de segle XX, i de quina manera van influir i transformar l’estètica que va ser testimoni i es va desenvolupar de manera simultània.
A càrrec de Joan Sala, Mariona Seguranyes, Javi Palomo i Daniel Pitarch.
Joan Sala Plana és doctor en Belles Arts, especialitzat en l’Escola d’Olot.
Mariona Seguranyes és llicenciada en Història de l’Art a la Universitat de Girona (1995) i doctorada en Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra (2006).
Daniel Pitarch és investigador independent en cultura audiovisual, docent a l’Escola Massana i professor associat a la UdG i membre del col·lectiu artístic Estampa. Els seus últims treballs han estat l’edició d’un volum d’escrits de Walter Benjamin (Escritos sobre cine, Abada, 2017) i el projecte El mal alumne. Pedagogia crítica per a intel·ligències artificials, d’autoría col·lectiva com Estampa
Javi Palomo és el comissari de l’exposició sobre Josep Berga i Boada. Llicenciat en Humanitats i Història de l’Art. Màster en Documentació per la Universitat Jaume I de Castelló, Màster en Gestió Cultural per la Universitat de València. Director del Pla Integral de Gestió del Patrimoni del Maestrazgo (Projecte europeu). Gestor de nombroses col·leccions privades i comissari independent.