El 17 de desembre de 1919 es va concedir per Reial Ordre la cessió en dipòsit del quadre La Càrrega, del pintor Ramon Casas, al llavors anomenat ‘Museu Biblioteca d’Olot’. Miquel Blay va influir en el trasllat a Olot del quadre, que fins llavors estava guardat als magatzems del Museo Nacional de Arte Moderno.
L’exposició explica el quadre, el fragmenta temàticament i en desvela aquelles històries i informacions que no es veuen, com anècdotes i fets relacionats amb l’obra. El visitant descobrirà qui és l’home caigut, analitzarà la figura de la Guàrdia Civil a cavall i descobrirà el context de les revolucions obreres de 1902, unes revolucions que reflecteix el quadre.
Des de la Revolució Industrial, els estats han utilitzat les càrregues com a recurs repressor contra el poble. Arreu del món, unitats militars i policials especialitzades reprimeixen els ciutadans. Carregar serveix per demostrar que, quan els governants volen, els carrers es buiden. Els artistes de tots els temps han utilitzat l’art per denunciar les càrregues policials.
Els visitants de l’exposició comprovaran com dibuixants i fotògrafs han capturat les càrregues policials amb intenció informativa, i artistes diversos n’han fet tema de les seves obres, de vegades amb voluntat crítica. De càrregues se’n veuen als informatius televisius i, gràcies als mòbils, les imatges circulen per internet, com a denúncia de l’acció policial. La càrrega ja és part de la quotidianitat democràtica i no se’n debat l’ús, sinó la mesura.
Part del fons que finança aquesta activitat prové de cabals que atorga la Junta d’Herències de la Generalitat de Catalunya