Museus d’Olot
Els Museus d’Olot són tres centres patrimonials, cadascun dedicat a una temàtica concreta, que treballen per posar en valor elements singulars i identitaris d’Olot i comarca des de diferents punts de vista: art, artesania, ciències i història.
Museu de la Garrotxa
Art i paisatge dels segles XIX i XX
El Museu de la Garrotxa fa un recorregut per la història artística, cultural, social, industrial i artesana de la comarca. Comença per l’Escola de Dibuix d’Olot (creada el 1783) i segueix amb el moviment impulsat per Joaquim i Marian Vayreda i per Josep Berga i Boix anomenat l’Escola Paisatgística d’Olot. El Modernisme està representat amb Miquel Blay (un dels escultors més destacats del període), la col·lecció de cartells Cigarrillos París o La Càrrega, de Ramon Casas, obra cabdal de l’art català. Josep Clarà i Francesc Vayreda centren l’àmbit dedicat al Noucentisme. L’últim àmbit del Museu de la Garrotxa està dedicat a la Segona República, l’Escola Superior del Paisatge i la postguerra amb obra d’artistes com Melcior Domenge, Enric Galwey, Iu Pasqual o Leonci Quera, entre d’altres.
Museu dels Sants
Taller d’artesania i faràndula
Entrar al Museu dels Sants és com entrar en un taller d’artesania en ple funcionament, gràcies a uns grans finestrals que comuniquen amb un taller, el visitant pot veure tot el procés de manufactura de la imatgeria: des de la confecció dels motlles fins a la pintura a mà de les peces.
El Museu també indaga en la iconografia física i simbòlica dels sants i en la seva rellevància històrica, així com en la història d’aquest ofici iniciat fa més de cent anys a Olot. A més de mostrar tot el ventall de produccions dels tallers de sants de la ciutat: models pedagògics, nines i elements de decoració i, els elements de faràndula que hi tenen un paper protagonista.
Casa Museu Can Trincheria
Història i vida del segle XVIII
La Casa Museu Can Trincheria manté, al seu interior, el mobiliari i la decoració originals de l’època, un conjunt amb un altíssim valor historicoartístic que ens permet submergir-nos en el vuitcentisme i en la vida familiar benestant olotina i catalana del segle XVIII i XIX. Hi podem veure decoracions murals originals; les pintures, dibuixos i gravats al mur; retrats i obres de temàtica religiosa i romàntica, i un mobiliari format per conjunts de cadires, llits, calaixeres, consoles, raconeres, i dos llits d’Olot. També elements ornamentals com motlliures daurades, galeries de cortinatges, miralls, làmpades o canelobres. A més d’un peculiar pessebre que ocupa tot un pany de paret.